Pacijenti o nama...

 • Hvala za sve

  Ana Milanovic

  23. 02. 2012.

  Ja sam mislila da su bauk i stidela se. A sada mno

 • Neverovatno

  Saša Popović

  23. 02. 2012.

  Posle svih onih problema sada mogu normalno da sed

 • Zahvalnost

  Ilija Spasojevic

  26. 05. 2012.

  Zahvaljujem se Dr.Draskovicu i Dr. Veljovicu,sestr

 • zahvalnost

  zdenko ivanović

  30. 03. 2014.

  takav tim se teško može naći na jednom mjestu .

 • Hvala vam mnogo

  Radmila

  23. 02. 2014.

  Nisam verovala, posle muka sa podvezivanjem ili ka

Forma

Ankete

Kako ste saznali za nas?
Preko google pretrage.
Preporuka prijatelja.
Preko facebooka.
Preko reklame na drugim sajtovima.
Rezultati

Saveti o zdravlju

Prijavite se na našu mejling listu za dobijanje saveta o zdravlju...

Vaše ime i prezime
E-mail adresa

Lečenje hemoroida

Klasifikacija hemoroida prema stadijumu bolesti

Na osnovu težine tegoba ocenjuje se stadijum bolesti i način lečenja hemoroida. Prema Goligeru hemoroidalna bolest se može podeliti na 4 stadijuma.

 

Hemoroidi - I stadijum

Hemoroidi su povećani i postoje u analnom kanalu. Po nekada krvare i svrbe a ne mogu se konstatovati bez anoskopskog pregleda. Krvarenje iz anusa je svetlocrveno i najčešće se javlja na kraju stolice, ali se može javiti i u mlazu. Osetljivi su na dodir, a osećaj svraba i peckanja je izraženiji prilikom nužde.

 

 

Hemoroidi - II stadijum

Hemoroidi ovog stadijuma su nešto veći, i neposredno nakon stolice ispadnu ispod zupčaste linije, ali se sami vraćaju nakon toga. Ovi hemoroidi takođe krvare, a i za njihovo dijagnostifikovanje je potreban anoskopski pregled anusa. Po nekada se u ovom stadijumu može javiti hronično krvarenje koje može dovesti do anemije.

 

Bolesnici sa hemoroidima ovog stadijuma se žale na snažne bolove u oblasti anusa, naročito pri hodu i u sedećem položaju. Kod drugog stadijuma oboljenja hemoroidalni čvorovi prolabiraju kada se bolesnik napreže, kao npr. prilikom defekacije.

 

 

Hemoroidi - III stadijum

Ovi hemoroidi su još veći, i nakon stolice ili nekog drugog napora češće ispadaju, a po nekad je potrebno vratiti ih rukom jer im treba dosta vremena da bi se vratili sami.

 

 

Hemoroidi - IV stadijum

Hemoroidi ovog stadijuma su sve vreme prolabirani tj. napolju, a pokušaji repozicije su obično neuspešni. Ne mogu se manuelno vratiti, stalno vlaže i često krvare, i najčešće su praćeni jakim bolovima.

 

Lečenje hemoroida - načini i metode lečenja

 

Kako se hemoroidi leče ?

U zavisnosti od stadijuma razvoja bolesti i samih simptoma lečenje hemoroida može se odvijati lekovima, mastima, sklerozantnom terapijom, postavljanjem ligatura ispod proširene vene kao i hirurški.

 

Hirurške metode

Hirurško lečenje, ako je dobro indikovano i tehnički dobro urađeno, predstavlja odličan način lečenja. Hirurško lečenje, ako je dobro indikovano i tehnički dobro urađeno, predstavlja odličan način lečenja. 

 

Postoje intervencije koje se rade ambulantno i veće hirurške intervencije koje se rade u opštoj anesteziji i zahtevaju duži boravak u bolnici.

Najpoznatiji ambulantni metodi (rade se kod drugog i trećeg stadijuma i imaju za cilj sprečavanje dotoka krvi u hemoroid) su: 

 • Sklerozacija (davanje injekcije sklerozantnog sredstva u koren hemoroida kojim se izaziva zatvaranje krvnog suda hemoroida koji se smanjuje i iščezava).

I u četvrtom stadijumu rešenje je u sprečavanju dovoda krvi u njega, ali tada postoji i višak sluzokože koji prolabira napolju. U tim situacijama rešenje su do sada bile dve metode: 

 • Hemoroidektomija (ekscizija, tj. odstranjivanje hemoroidalnog čvora)
 • Longo procedura ili staplovana hemoroidektomija, kojom se u bezbednoj regiji uradi cirkularna ekscizija mukoze, te prekine dotok krvi i uradi lifting sluzokože. Ova intervencija se koristi u praksi već petnaestak godina.

 

A od skoro su kod nas usvojene procedure za trajno rešavanje hemoroida najsavremenijom procedurom:

 • THD ili punim imenom Transanalna hemoroidalna dearteralizacija, predstavlja revolucionarno medicinsko dostignuće u tretiranju problema vezanim za hemoroide. Reč je o neinvazivnoj metodi (bez hirurških rezova) kojom se trajno rešavaju problemi sa proširenim hemoroidalnim čvorovima. Ovom savremenom metodom se direktno deluje na uzrok nastanka hemoroida, čime se oni trajno rešavaju i uklanjaju.