Operacija hemoroida THD metodom

 

Operacija hemoroida THD metodom

THD metod operacije

Operacija hemoroida THD metodom predstavlja najsavremeniji vid lečenja hemoroidalne bolesti, kojom se bez reza direktno deluje na sam uzrok nstanka hemoroida, čime se oni trajno rešavaju. U svetu je THD procedura preuzela primat, postala standard, i skoro u potpunosti potisnila klasične operativne metode uklanjanja hemoroida. Ponosno možemo reći da Centar za THD Specijalne hirurške bolnice „Hirurgija dr Drašković“ predstavlja, trenutno jedino mesto u Srbiji gde se ova vrsta zahvata može obaviti. U trajanju operacije od pola sata u lokalnoj anesteziji, direktno se deluje na uzrok nastanka hemoroida čime se oni trajno uklanjaju i rešavaju, a operacija daje najbolji mogući rezultat.

 

 

Tok operacije hemoroida THD metodom

 

Nakon pregleda i dijagnostifikovanja hemoroida, i izvršenih priprema za operaciju THD metodom pristupa se samoj intervenciji. U THD proceduri se direktno deluje na uzrok nastanka hemoroida: podvezuje se arterija koja preko arterijsko-venskog šanta direktno puni hemoroidalne vene. Na taj način nestaju i simptomi hemoroidalne bolesti posle zatvaranja arterijsko venskih šantova.

 

Operacija hemoroida THD metodom - Anestezija

U zakazanom terminu, pacijent se uvodi u anesteziju.U bolnici „Hirurgija dr Drašković“, svi zahvati iz ove oblasti izvode se u venskoj analgosedaciji-vrsti anestezije koja omogućava najbolje uslove za izvođenje zahvata i najblaži postoperativni tok. Prednost analgosedacije je što pacijent neposredno nakon zahvata može nesmetano da jede i pije,što je ,obzirom na kompleksnost preoperativne pripreme neophodno.

 

Operacija hemoroida THD metodom - oprema

 

Postoji specijalno konstruisan anoskop sa hladim svetlom i ugrađenom dopler sondom koja je povezana sa THD aparatom.  

Uz pomoć doplera  hirurg traži hemoroidalnu arteriju koja puni šant  i kada je locira, specijalnim sistemom vodilica locirana arterija na ulasku u šant se podvezuje  i tako etiološki rešava  problem. Ukupno ima 6 arterija koje treba pronaći. Kada hirurg zatvori sve šantive, problem je rešen,  najčešće zauvek.

 

 

Operacija hemoroida THD metodom - etape i tok operacije

 

Sam THD zahvat izvodi se u šest etapa, obzirom da se podvezuje šest arterijskovenskih šantova, koliko ih i ima u analnoj regiji.

 

Anoskop sa dopler sondom uvodi se u rektum.

 

Dopler sonda markira mesto koje treba podvezati ( na anoskopu je pored doplera i vodilica sa iglom i iglodržačem ). Signal koji dopler šalje,otvara prostor na anoskopu kroz koji se podvezivanje disfunkcionalnog arterijskovenskog ušća podvezuje. Ovo samom zahvatu daje apsolutnu preciznost i otklanja mogućnost bilo kakve greške. Sam zahvat izvodi se po etapama ( gledajući na sat redom se podvezuju zone 3, 5, 7, 9, 11 i 1 ).

 

Nakon što se svih šest regija obrade,do tada vidljivi hemoroidalni čvorovi nestaju,obzirom da više ne postoje preduslovi za njihovo nekontrolisano punjenje krvlju.

 

Sedma etapa je plasiranje sunđerastog tampona,koji se rastapa u periodu od 12-24 časa.Svrha ovog tampona je da izvrši pritisak na šavove koji su postavljeni,kako neki od njih pod promenom položaja,nakon zahvata, ne bi popustio.

 

Pretdnosti THD operacije hemoroida u odnosu na klasičnu

 

 

THD operacija        Klasična operacija
 • Nema rizika od komplikacija
 • Postoji rizik od komplikacija
 • Izvodi se u lokalnoj anesteziji
 • Izvodi se u opštoj anesteziji
 • Bezbolna procedura i brz oporavak
 • Postoje jaki bolovi nakon operacije
 • Trenutna radna sposobnost
 • Dug postoperativni tok
 • Operacija je minimalno invazivna         
 • Postoje rezovi jer se hemoroid uklanja
 • Hemoroidi se trajno rešavaju jer se deluje na uzrok 
 • Hemoroidi se fizički uklanjaju ali se ne rešavaju trajno

 

Komentari (3)

Vladimir

Odgovori

28.11.2015 01:03

Postovani,zanima me cena THD metode?Unapred zahvalan

Goran Mirković

Odgovori

15.12.2015 18:09

Rektoskopski nalaz:na dubini 5 cm suspektni cirkularni ožiljak (posljedica klasične operacije 2006.godine) koji pravi problem pri defekaciji tvrđe stolice. Pri izlasku vijenac unutrašnjih kožurastih hemoroida.
Već duže vrijeme povremeno imam problem bolnih hemoroida bez krvarenja. Interesira me šta je potrebno u pripremi za THD metodu jer moram doći iz Sarajeva i koliko košta kompletan tretman.
S poštovanjem, Goran Mirković

Ana Brkic

Odgovori

20.12.2015 14:54

Poštovani, zanima me cena THD operacije. Unapred hvala.

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne hirurške bolnice „Hirurgija dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Hemoroidi, lečenje hemoroida, operacija hemoroida, THD metod trajnog uklanjanja hemoroida...

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47