Lečenje hemoroida

Klasifikacija hemoroida prema stadijumu bolesti

Na osnovu težine tegoba ocenjuje se stadijum bolesti i način lečenja hemoroida. Prema Goligeru hemoroidalna bolest se može podeliti na 4 stadijuma.

 

Hemoroidi - I stadijum

Hemoroidi su povećani i postoje u analnom kanalu. Po nekada krvare i svrbe a ne mogu se konstatovati bez anoskopskog pregleda. Krvarenje iz anusa je svetlocrveno i najčešće se javlja na kraju stolice, ali se može javiti i u mlazu. Osetljivi su na dodir, a osećaj svraba i peckanja je izraženiji prilikom nužde.

 

 

Hemoroidi - II stadijum

Hemoroidi ovog stadijuma su nešto veći, i neposredno nakon stolice ispadnu ispod zupčaste linije, ali se sami vraćaju nakon toga. Ovi hemoroidi takođe krvare, a i za njihovo dijagnostifikovanje je potreban anoskopski pregled anusa. Po nekada se u ovom stadijumu može javiti hronično krvarenje koje može dovesti do anemije.

 

Bolesnici sa hemoroidima ovog stadijuma se žale na snažne bolove u oblasti anusa, naročito pri hodu i u sedećem položaju. Kod drugog stadijuma oboljenja hemoroidalni čvorovi prolabiraju kada se bolesnik napreže, kao npr. prilikom defekacije.

 

 

Hemoroidi - III stadijum

Ovi hemoroidi su još veći, i nakon stolice ili nekog drugog napora češće ispadaju, a po nekad je potrebno vratiti ih rukom jer im treba dosta vremena da bi se vratili sami.

 

 

Hemoroidi - IV stadijum

Hemoroidi ovog stadijuma su sve vreme prolabirani tj. napolju, a pokušaji repozicije su obično neuspešni. Ne mogu se manuelno vratiti, stalno vlaže i često krvare, i najčešće su praćeni jakim bolovima.

 

Lečenje hemoroida - načini i metode lečenja

 

Kako se hemoroidi leče ?

U zavisnosti od stadijuma razvoja bolesti i samih simptoma lečenje hemoroida može se odvijati lekovima, mastima, sklerozantnom terapijom, postavljanjem ligatura ispod proširene vene kao i hirurški.

 

Hirurške metode

Hirurško lečenje, ako je dobro indikovano i tehnički dobro urađeno, predstavlja odličan način lečenja. Hirurško lečenje hemoroida, ako je dobro indikovano i tehnički dobro urađeno, predstavlja odličan način lečenja. 

 

Postoje intervencije koje se rade ambulantno i veće hirurške intervencije koje se rade u opštoj anesteziji i zahtevaju duži boravak u bolnici.

Najpoznatiji ambulantni metodi (rade se kod drugog i trećeg stadijuma i imaju za cilj sprečavanje dotoka krvi u hemoroid) su: 

  • Sklerozacija (davanje injekcije sklerozantnog sredstva u koren hemoroida kojim se izaziva zatvaranje krvnog suda hemoroida koji se smanjuje i iščezava).

I u četvrtom stadijumu rešenje je u sprečavanju dovoda krvi u njega, ali tada postoji i višak sluzokože koji prolabira napolju. U tim situacijama rešenje su do sada bile dve metode: 

  • Hemoroidektomija (ekscizija, tj. odstranjivanje hemoroidalnog čvora)
  • Longo procedura ili staplovana hemoroidektomija, kojom se u bezbednoj regiji uradi cirkularna ekscizija mukoze, te prekine dotok krvi i uradi lifting sluzokože. Ova intervencija se koristi u praksi već petnaestak godina.

 

A od skoro su kod nas usvojene procedure za trajno rešavanje hemoroida najsavremenijom procedurom:

  • THD operacija hemoroida ili punim imenom Transanalna hemoroidalna dearteralizacija, predstavlja revolucionarno medicinsko dostignuće u tretiranju problema vezanim za hemoroide. Reč je o neinvazivnoj metodi (bez hirurških rezova) kojom se trajno rešavaju problemi sa proširenim hemoroidalnim čvorovima. Ovom savremenom metodom se direktno deluje na uzrok nastanka hemoroida, čime se oni trajno rešavaju i uklanjaju.

Dr Miroljub Draskovic, opsti i vaskularni hirurg

U Opštoj bolnici Hirurgija Drašković operaciju hemoroida THD metodom izvodi Prim. dr sc med. Miroljub Drašković, opšti i vaskularni hirurg.

Poslednje sa bloga

U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne hirurške bolnice „Hirurgija dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Hemoroidi, lečenje hemoroida, operacija hemoroida, THD metod trajnog uklanjanja hemoroida...

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47