Nehirurško lečenje hemoroida

Već smo na stranici lečenje hemoroida napomenuli da postoji više metoda lečenja hemoroida koji se primenjuju u zavisnosti od stadijuma hemoroidalne bolesti. Hirurške metode lečenja se primenjuju kod lečenja hemoroida četvrtog stepena, dok se nehirurške metode lekovima i mastima, kao i sklerozantna terapija mogu primenjivati dok bolest još uvek nije toliko razvijena. Međutim, pojavom THD metode kojom se direktno deluje na uzrok nastanka hemoroida i kojom se oni trajno rešavaju, svi pacijenti sa hemoroidima od drugog do četvrtog stadijuma bi trebalo da razmišljaju o ovoj meotdi.

 

Kod hirurških metoda postoje intervencije koje se rade ambulantno, kao i veće hirurške intervencije koje se rade u lokalnoj anesteziji. Pored klasičnih hirurških metoda koji podrazumevaju preparisanje i uklanjanje hemoroidalnih čvorova, danas postoji i savremena THD metoda rešavanja hemoroida. Ovom metodom se u THD proceduri direktno deluje na uzrok nastanka hemoroida, čime se oni trajno rešavaju i uklanjaju. Sa zadovoljstvom ćemo reći da se THD procedura od 2010 godine primenjuje kod nas kao jedinoj ustanovi na Balkanu u kojoj se izvodi ovaj najsavremeniji metod trajnog rešavanja hemoroida. Ali o tome više možete pročitati na stranici THD metod operacije hemoroida , a ovde ćemo određeni prostor dati nehirurškom lečenju koje je moguće kod pacijenata u ranoj fazi bolesti.

 

Nehirurške metode lečenja hemoroida

 

U nehirurške metode lečenja hemoroidalne bolesti spadaju:

  • Korigovanje ishrane i tretiranje lekovima i mastima
  • Sklerozantna terapija
  • Postavljanje elastičnih ligatura

 

Lečenje početnih stadijuma hemoroida

Blagi simptomi hemoroidalne bolesti (samo krvarenje ili ispadanje hemoroida koji se spontano vraćaju) se mogu smiriti promenom načina ishrane kao i upotrebom pomoćnih sredstava. Potrebno je obezbediti redovnost stolice, kao i to da ona ne bude suviše retka ili tvrda što se obezbeđuje povećanim unosom tečnosti i namirnica sa vlaknastim materijama. Trebalo bi izbegavati kafu, kao i začinjenu i ljutu hranu.

 

Sklerozantna terapija

Ova metoda podrazumeva injekciju sklerozantnog sredstva (najčešćeuljani rastvor fenola) u koren hemoroida. To izaziva smanjenje prokrvljenosti, zatvaranje krvnog suda hemoroida i na taj način se smanjuje krvarenje i hemoroid iščezava.

 

Postavljanje elastičnih ligatura

Postavljanje elastičnih ligatura po Baronu je novija metoda od sklerozantne terapije. U jednoj seansi se podvezuje do tri čvorića, koji nekrotišu u roku od 7 - 10 dana i sami otpadaju. Mala elastična ligatura se plasira preko hemoroida prekidajući snabdevanje krvlju a hemoroid i ligatura otpadaju napolje posle nekoliko dana i rana obično zarasta za nedelju ili dve. Ova procedura ponekad izaziva blagu neprijatnost i krvarenje.

 

Napominjemo da se ove metode koriste prilikom lečenja hemoroida prvog i drugog stadijuma, dok se lečenje hemoroida trećeg stadijuma vrši kombinacijom navedenih metoda i antihemoroidalnih lekova i supozitorija (čepića). Lečenje hemoroida četvrtog stadijuma se vrši hirurški, gde je u zadnje vreme THD procedura u svetu preuzela primat nad klasičnom intervencijom, pre svega iz razloga što se njom deluje na uzrok nastanka hemoroida, čime se oni trajno rešavaju. 

Komentari (2)

savica radulovic

Odgovori

24.03.2016 13:27

imam hemoroide IV stadijum ,imala sam strasan bol pri svakoj defekaciji,regulisala sam to dosta sa promenom rezima ishrane ali i dalje sam oprezna ...... no da vas ne zamaram sa tiim,recite mi ako bih se odlucila da dodjem na operaciju odnosno intervenciju koju vi radite ,citala sam i u novinama fino ste to objasnili ,jer nije klasicna operacija ,koliko kosta ta intervencija uklanjanja Hemoroida.poz iz Podgorice.znaci zadnji nalaz od gastroenrerologa radjena Rektoskopija u februaru 2016 god i konstatovani hemoroidi stadijumIV

milorad radovanovic

Odgovori

19.05.2016 18:18

Imam hemoroide vec 10 godina sada su spoljnji i unutresnji, smetsju mi prilikom praznjenja creva.
Nateknu od naprezanja i tesko vrsim nuzdu.
Kako da se resim tog problema?

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne hirurške bolnice „Hirurgija dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Hemoroidi, lečenje hemoroida, operacija hemoroida, THD metod trajnog uklanjanja hemoroida...

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47