O bolnici

SPECIJALNA HIRURŠKA BOLNICA „HIRURGIJA DR DRAŠKOVIĆ“

 

Specijalna bolnica „Hirurgija Dr Drašković“, sa sedištem u Beogradu, na Vračaru, u ulici Braničevska 13, svojom delatnošću obuhvata jednodnevnu hirurgiju i mikrobiologiju. Bolnica „Hirurgija Dr Drašković“ nastala je razvojem hirurške ordinacije „Dr Drašković“, koja je tokom više godina postojanja postigla značajan renome. Specijalna bolnica okuplja iskusan tim stručnjaka koji su se potvrdili svojim radom u dugogodišnjoj praksi iz različitih oblasti medicine.

Bolnica je lagano rasla i sticala poverenje i pacijenata i saradnika. Počelo se sa opštom i vaskularnom hirurgijom, da bi danas Specijalna hirurška bolnica „Hirurgija dr Drašković“ postala moderan i respektabilan Centar za jednodnevnu hirurgiju. U ovoj ustanovi se vrše pregledi, ali se i dijagnostikuju i operativno rešavaju mnoge bolesti iz opsega vaskularne i opšte hirurgije, plastične hirurgije, kao i iz ginekologije i urologije. 

U sastavu bolnice radi i moderna mikrobiološka laboratorija, koja je upotpunila delatnost svih pobrojanih medicinskih usluga. Bolnica je ostvarila saradnju sa renomiranom biohemijskom laboratorijom, tako da pacijenti mogu kod nas da završe i najrazličitija laboratorijska ispitivanja.

Sa ponosom ističemo da je danas Specijalna hirurška bolnica „Hirurgija dr Drašković“ jedan od pionirskih stubova moderne jednodnevne hirurgije u zemlji, a naročito u privatnoj lekarskoj praksi. Poseban interes našeg tima je uvođenje novih procedura u rutinsku praksu, koje se u svetu već primenjuju, a kod kojih je dokazana efikasnost u rešavanju medicinskog problema, ali i komfor za pacijenta prilikom izvođenja intervencije. To se, pre svega, odnosi na sledeće procedure:

 

Trajno rešavanje hemoroida

 

U okviru opšte hirurgije razvijena je THD procedura trajnog rešavanja hemoroida, koja je sprovedena posle edukacije naša dva hirurga u Italiji, u Rimu u bolnici „Policlinico Agostino gemelli“ . Ova metoda se danas smatra standardnom metodom u trajnom lečenju hemoroidalne bolesti i otklanjanju uzroka koji je doveo do nastanka hemoroida.

U Specijalnoj bolnici „Hirurgija dr Drašković“ se ova metoda rutinski primenjuje od 2010.g. i do 2014. god. možemo se pohvaliti velikom serijom ( od preko 380 ) uspešno operisanih pacijenata. Po našim saznanjima i dalje smo jedina ustanova u kojoj se primenjuje ova operacija.

 

Operacije vena bez reza

 

To su operacije proširenih vena metodom radiotalasa ili laserom, gde se postiže efekat klasične operacije, ali bez rezova i postoperativnih poteškoća koje su prisutne kod klasičnog hirurškog lečenja. Korišćenjem energije radiotalasa ili laserske svetlosti i oslobađanjem toplote, dolazi do degenerisanja zidova vena i njihovog zapušavanja sa pretvaranjem u fibroznu vrpcu, tako da je već posle nekoliko dana primetan estetski efekat.

 

Tumescens lokalna anestezija

 

Pacijenti sa proširenim venama odlaze operisani svojim kućama odmah, bez zadržavanja ili ležanja u bolničkom krevetu zahvaljujući TLA anasteziji (tumescens lokalna anestezija, koja je , po našim saznanjima, prvi put primenjena u zemlji u našoj Specijalnoj hirurškoj bolnici 2011.godine, a na čijoj je primeni doktorirao dr sc.med. Zoran Bjelanović , opšti i vaskularni hitrurg).

Specijalni rastvor koji sadrži anestetik, ubrizgava se oko glavne vene, tako da se ova procedura učini potuno bezbolnom i pacijent odmah po sprovođenju operacije ustaje, hoda i odlazi kući, što je veliki komfor, veliki materijalni benefit, kao i potpuna radna sposobnost več posle 24-48 h. Ovaj period oporavka je praćen najmanje mogućim bolovima, a zbog ranog ustajanja komplikacija (tromboze ili embolije ) praktično i nema.

 

Pristupi za hemodijalizu

 

U Specijalnoj bolnici se ugrađuju i svi pristupi sa hemodijalizu. Napominjemo da je ugradnja poliuretanskog grafta „ Vectra“ i dalje eksluziva naše bolnice. Prednost ovog grafta je u tome što se može odmah koristiti za hemodijalizu.

 

BRAVA sistem uvećanja dojki

 

BRAVA predstavlja prvi klinički dokazani pristup povećanja dojki, kojim se povećava prirodno tkivo ženske dojke, bez operacije, lekova ili krema. Naše telo poseduje prirodni mehanizam za rast i zarastanje. Kada se tkivo postavi u uslove tenzije koja se održava, počeće da raste. Ovaj pricip poznat je kao „ekspanzija tkiva“ i lekari ga primenjuju već 30 godina u različitim rekonstruktivnim procedurama.

Sistem „ekspanzije tkiva“ vrši nežno trodimenzionalno vučenje,koje stavlja dojku pod pritisak. Ova veoma blaga održavana tenzija izaziva ćelijski odgovor u smislu umnožavanja ćelija. Nakon adekvatne primene BRAVA sistema, kao konačni ishod, dobija se novo tkivo dojke, koje rezultira većim, punijim dojkama. Prednosti BRAVA sistema: procedura se izvodi bez stranog materijala, bez rezova,sečenja i ožiljaka, oporavak je brz, i što je najvažmije, dobijaju se prirodne dojke.

 

Fileri

 

Fileri ili punjači su sredstva koja mogu biti potpora kože ili sluzikože, a kojima se vrši popunjavanje praznina do kojih dolazi u koži tokom života. Oni služe za za popunjavanje bora, ili se vrši podlmađivanje i ulepšavanje lica ili povecanje usana. Najčešće se primenjuju u regiji lica, ali svoju primenu mogu da pronađu i na drugim delovima tela.

Postoji više vrsta filera ili punjača koji se mogu koristiti u kliničkoj praksi. Među one koji se najčešće primenjuju spadaju: hijaluronski, silikonski i kolagenski fileri

 

PRP METODA (plazma obogaćena trombocitima)

 

Metoda podrazumeva uzimanje određene količine krvi pacijenta, koja će se koristiti kao sopstveni lek za odgovarajuća stanja. Krva se obrađuje na određeni način da bi se dobio najveći prinos trombocita, ćelija koje poseduju brojne faktore – hemijske supstance za stimulaciju rasta i razmnožavanje ćelija. Metoda je bezbedna i bez komplikacija.

 

PRP metoda u ortopediji

 

Platelet-rich plasma (plazma obogaćena trombocitima-PRP) stimuliše rast ćelija na mestu primene, pospešuje zarastanje povređenih zglobova, tetiva, ligamenata i mišića i ubrzava rehabilitaciju i vraćanje na nivo aktivnosti pre povrede. 

Platelet-rich plasma pospešuje procese zarastanja na više načina. U trombocitima se nalaze faktori rasta koji podstiču zarastanje oštećenog tkiva, pozitivno utiču na stvaranje kolagena i mladih krvnih sudova. Trombociti su odavno prepoznati kao modulatori rasta i razvoja ćelija, produkujuči faktore razmnožavanja, sinteze matriksa, i transformacije ćelija. Postoje brojni dokazi da ovi faktori rasta pozitivno utiču na različite faze zarastanja ligamenata, tetiva i mišića, kao i da ubrzavaju zarastanje rana koje zahvataju kožu i potkožna meka tkiva.

PRP metoda je naročito popularna kod sportista. Sportisti su motivisani da se što pre vrate u vrahunsku takmičarsku formu i rado koriste jednostavne, brze i bezbedne metode kao što je PRP. Brojni vrhunski sportisti (Rafael Nadal, Tiger Woods) redovno koriste PRP tretmane nakon povreda ili bolnih stanja za brži povratak u top formu.

 

PRP metoda i podmlađivanje lica

 

Plazma obogaćena trombocitima koristi se za podmlađivanje lica od 2006. godine.Ova revolucionarna prirodna procedura pruža neverovatno podmlađivanje kože uz minimalno vreme oporavka ili bez njega. Trombociti (krvne pločice) iz krvi sadrže brojne faktore rasta. Ovi faktori rasta stimulišu stvaranje fibroblasta i keratinocita koji proizvode kolagen i keratin, I imaju značajnu ulogu u stvaranju krvnih sudova, i sintezi međućelijskog matriksa, čiji je glavni sastojak hijaluronska kiselina.

Poboljšanje teksture kože i njenog tonusa primećuje se unutar tri nedelje posle PRP tretmana i održava se sledećih osam nedelja. Rezultat se obično održava dve godine ili nešto duže. Regije koje se tretiraju su : obrazi i srednji deo lica, bore oko očiju, bore smejalice, nazolabijalne brazde, vrat i linija vilice, dekolte, ožiljci od akni, šake i dr.

PRP tretman je krajnje sigurna metoda. Pošto se PRP dobija iz krvi pacijenta, ne postoji rizik od bilo kakve alergijske reakcije. Pored toga, PRP sadrži koncentrovana bela krvna zrnca, ćelije zadužene za prirodnu odbranu od infekcija. Zbog svega navedenog, tokom PRP tretmana se ekstremno retko javljaju infekcije.

Budućnost Specijalne hirurške bolnice „Hirurgija dr Drašković“ je određena dosadašnjim radom. Naši prioriteti su i dalje, pažljiv odabir lekara saradnika koji su autoriteti u struci kojom se bave, ali je akcenat i na njihovom usavršavanju i usvajanju novih znanja i tehnika koje su primenljive u lekarskoj praksi, a za dobrobit naših pacijenata. Rukovodeći tim bolnice „Hirurgija dr Drašković“ su prim. dr Nada Drašković, mikrobiolog - virusolog i prim. dr sc. med. Miroljub Drašković, opšti i vaskularni hirurg.

Oni će u budućnosti insistirati na još većem podizanju novoa stručnosti osoblja, uvođenju novih dijagnostičkih i hirurških metoda u rutinsku praksu, te podizanju kvaliteta usluga i učiniti da pacijentu svaki susret sa bolnicom „Hirurgija dr Drašković“ ostane u lepoj uspomeni.

Poslednje sa bloga

U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne hirurške bolnice „Hirurgija dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Hemoroidi, lečenje hemoroida, operacija hemoroida, THD metod trajnog uklanjanja hemoroida...

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47