Operacija hemoroida laserom i klasičnim hirurškim procedurama - lečenje hemoroida hirurškim putem

 

Hirurško lečenje ili operacija hemoroida se izvodi za lečenje hemoroida četvrtog stadijuma. Ovde treba napomenuti da se nakon pojave THD metode, koju smo uveli prvi na Balkanu počevši od 2010 godine,  operacija hemoroida ovom metodom izvodi čak i za pacijente od drugog stadijuma iz razloga što se ovim procedurama deluje direktno na uzroke nastanka hemoroida, i tako se oni trajno uklanjaju i rešavaju. O THD metodu kao najsavremenijem i najboljem načinu rešavanja hemoroida možete detaljnije pročitati na stranici Operacija hemoroida THD metodom , a ovde će nešto biti rečeno o klasičnoj operaciji, koja u svetu dosta gubi na značaju.

 

 

Ukoliko želite da zakažete konsultacije sa našim stručnim timom ili da postavite pitanje doktoru to možete uraditi putem kontakt forme.

 

 

Operacija hemoroida laserom i klasičnim hirurškim procedurama - procedure

 

Postoji više hirurških procedura kojima se mogu ukloniti hemoroidi a ovde ćemo opisati samo neke.

 

 

Operacija hemoroida - Hemoroidektomija

 

Hemoroidektomija je hirurška procedura pri kojoj se otklanja hemorodalno tkivo sa mukozom i delom kože koje izaziva prolabiranje i krvarenje. Ova operacija hemoroida se izvodi u uslovima anestezije i zahteva ležanje u bolnici. Postoji otvorena metoda (Milligan-Morgan) koja se češće primenjuje u Evropi pri kojoj se defekti na mukozi koji nastaju posle hemoroidektomije ostavljaju neušiveni i zatvorena (Ferguson)  koja se češće primenjuje u SAD i pri kojoj se defekti na mukozi ušivaju. 

 

Operacija podrazumeva uklanjanje samo izmenjenih čvorova, pa ono što mnogi nazivaju recidivom (ponovnom pojavom ) bolesti, nije to u pravom smislu reči. Naime, preostali čvorovi mogu posle nekog vremena, najčešće posle više godina, da daju tegobe.

 

Operacija hemoroida laserom - Laserska hemoroidektomija

 

Operacija hemoroida uz upotrebu lasera nema prednosti u odnosu na standardne hirurške metode. Ova operacija je dosta skuplja a ništa manje bolna.

 

Operacija hemoroida - Staplerska hemoroidektomija

 

Staplerska hemoroidektomija je novija metoda koju prati manji postoperativni bol i brži oporavak ali je veoma skupa i komplikacije koje je prate su veoma teške (rektovaginalne fistule).

 

Operacija hemoroida - Longo procedura

 

Longo procedura ili staplovana hemoroidektomija, kojom se u bezbednoj regiji uradi cirkularna ekscizija mukoze, te prekine dotok krvi i uradi lifting sluzokože. Ova intervencija se koristi u praksi već petnaestak godina.

 

Operacija hemoroida - THD ili Transanalna hemoroidalna dearteralizacija

 

THD ili punim imenom Transanalna hemoroidalna dearteralizacija je nasavremenija hirurška procedura trajnog rešavanja hemoroida. Reč je o revolucionarnom otkriću i neinvazivnoj metodi ( metodi bez reza ) kojom se deluje na uzrok nastanka i hemoroidi trajno rešavaju. O ovoj metodi više možete pročitati u posebnom odeljku sajta.

 

Autor: Prim. dr sc med. Miroljub Drašković, opšti i vaskularni hirurg

Komentari (0)

Ostavi komentar

Poslednje sa bloga

U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne hirurške bolnice „Hirurgija dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Hemoroidi, lečenje hemoroida, operacija hemoroida, THD metod trajnog uklanjanja hemoroida...

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47