Priprema za operaciju i oporavak

Priprema za operaciju hemoroida THD metodom počinje samim njihovim dijagnostifikovanjem. Zbog predrasuda ljudi su se do sada najčešće ustručavali odlasku kod lekara zbog problema hemoroidalne bolesti, odnosno lekaru su se javljali tek kada bi bolest bila u poodmaklom stadijumu sa puno krvarenja. Nadamo se da će pojava THD metode, kojom se mogu trajno rešavati hemoroidi još od drugog stadijuma bolesti ohrabriti ljude da se na vreme jave lekaru i potraže pomoć.

 

 

Operacija hemoroida THD metodom - Dijagnostikovanje

 

Dijagnostikovanje hemoroida i eventualno planiranje operativnog zahvata THD metodom, započinje pregledom.

Palpatornim i anoskopskim pregledom,utvrđuje se stepen hemoroida i sama njihova forma ( da li su spoljni ili unutrašnji, trombozirani ili ne,... ). Tokom pregleda vodi se računa da li uz hemoroidalna oboljenja ima i pratećih poremećaja,kao što su prolapsi ili fisure,koji se prilikom THD intervencije,takođe, mogu otkloniti.

 

Smatra se da svi pacijenti koji imaju hemoroide od drugog do četvrtog stepena mogu biti kanditati za THD.Kod pacijenata sa četvrtim stepenom hemoroida,moguće je uključiti kolonoskopiju, kao dodatnu dijagnostičku metodu.

 

Priprema za THD operaciju

 

Centar za THD Poliklinike Dr Drašković,kao referentna i trenutno jedina ustanova u Srbiji u kojoj se ovaj zahvat izvodi,razvio je i originalan plan pripreme za zahvat.

 

Da bi se sam zahvat izveo u optimalnom vremenskom periodu ( od 30 do 45 minuta ), potrebno je ispoštovati sledeći preoperativni režim:

  • Analnu regiju ( oko 20 cm u prečniku ) potrebno je depilirati ili obrijati.
  • U danu pred izvođenjem THD procedure, večera se najkasnije do 20 časova, a 20ak minuta kasnije plasirati analno mikroklizmu.
  • Iza poslednjeg obroka, potrebno je popiti 3 tablete Dulkolaxa ( laksativ ).
  • Poželjno je i da se tokom večeri pije dosta tečnosti jer se na taj način postiže bolji efekat čišćenja debelog creva.
  • Ujutro,na dan zahvata, nakon doručka, oko 9h potrebno je plasirati drugu mikroklizmu. Do 11h možete unositi samo tečnost, hranu ne, a posle 11h ne unosite ni hranu ni tečnost  THD zahvat se izvodi nakon 17 časova.

 

Ovako sproveden režim predoperativne pripreme, pomaže da se sam zahvat izvede u optimalnom vremenskom periodu, jer je regija koja se tretira u potpunosti spremna za zahvat.

 

Molimo Vas da dođete 0,5h pre zakazane intervencije da bismo uzeli krv za biohemijske i virusološke anaize.

 

 

Oporavak posle THD operacije hemoroida

 

THD procedura je minimalno invazivna . Nema hirurškog uklanjanja hemoroida  (a to najčešće i boli pacijenta i prouzrokuje niz komplikacija). Pošto nema uklanjanja tkiva,   anatomija čmara i tkiva oko hemoroida ostaje očuvana bez kasnijih bolova, neugodnosti i neprijatnosti,  koje su svedene  na minimum.

 

Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji,minimalno je bolna, pa je samim tim i oporavak brz. Pacijenti najčešće već posle 24-48 h mogu da se vrate svojim svakodnevnim aktivnostima.

 

 

Konci koji se plasiraju tokom zahvata su resorbujući i period njihovog rastapanja je do 14 dana. Smatra se da je to optimalni period postoperativnog toka.

 

Bolovi su prisutni u periodu od 24-72 časa,nakon THD zahvata,i u tom periodu se preporučuje upotreba analgetika ( Nimulid, Brufen i sl. ). Iza tog perioda intenzitet bola se smanjuje i pacijent se može vratiti redovnim aktivnostima.

 

Fizičku aktivnost ( sport ili obavljanje tečkih fizičkih poslova ) treba izbegavati u periodu od 14-30 dana.

Poslednje sa bloga

U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne hirurške bolnice „Hirurgija dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Hemoroidi, lečenje hemoroida, operacija hemoroida, THD metod trajnog uklanjanja hemoroida...

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47