Hemoroidi sve češći kod dece

Hemoroidi uzrokovani konstipacijom

 

Najčešći uzrok zbog kog hemoroidi oboljevaju kod dece u najranijem uzrastu je tvrda i suva stolica koja je direktna posledica nepravilne ishrane. Jaka, začinjena hrana, grickalice, uz nedovoljan unos tečnosti i vlaknastih materija vrlo brzo dovode do konstipacije, odnosno zatvora kod dece čija su direktna posledica oboleli hemoroidi .Konstipacija na dete delujelečenje hemoroidavrlo frustrirajuće, stomak je konstantno nadut, pojavljuju se i grčevi i bolovi, defekacija je otežana, a vrlo često i bolna. Hemoroidi se češće javljaju kod gojazne dece.

Pored nepravilne ishrane jedan od razloga pojave konstipacije kod dece je i ignorisanje signala za pražnjenje ukoliko su okupirani igrom ili gledanjen crtanih filmova. Što se duže defekacija odlaže, stolica postaje čvršća i veće su šanse da se pojavi konstipacija, a samim tim i hemoroidi .

 

 

 

Hemoroidi se ne smeju ignorisati, odvedite dete kod lekara

 

Kada oboleli hemoroidi ispolje prve simptome u vidu svraba i krvarenja neophodno je potražiti lekarsku pomoć. Nikakolečenje hemoroidanemojte problem ignorisati, niti ga rešavati na svoju ruku, već odvedite dete na pregled kod gastroenterologa. U početku se bolest može zaustaviti dijetetskim režimom ishrane, ali kada hemoroidi pređu u drugi stadijum neophodno je njihovo lečenje.

 

 

 

Preventivno delovanje kojim se hemoroidi kod dece mogu sprečiti

 

Pravilna ishrana dece je vrlo važna kako bi se sprečili hemoroidi. Obroci treba da budu redovni i bogati voćem, povrćem, žitaricama, mahunarkama. U slučaju pojave zatvora preporučuje se konzumiranje krušaka, kajsija, breskvi, i zrelih banana koje će svojim laksativnim dejstvom olakšati defekaciju. Sveže voće i povrće kao i dovoljna količina tečnosti su ključni za pravilnu ishranu dece.

I fizička aktivnost je vrlo važna kako bi se sprečili hemoroidi .Neophodno je da se deca bar dva, tri sata dnevno igraju napolju. Uloga roditelja je jako važna u stvaranju svesti kod dece o važnosti redovnog pražnjenja creva. Dete mora znati da se defekacija ne sme odlagati. Roditelj mora naučiti dete da prepoznaje znake koji se javljaju pre defekacije i signaliziraju da je vreme za pražnjenje creva. Uspostavljanje redovne i normalne stolice je je najbolja preventiva hemoroida .

Slike preuzete sa sajta Yu mama.

Komentari (4)

marija

Odgovori

25.08.2015 05:27

Probajte sa belancetom,pozz

goran

Odgovori

25.08.2015 05:31

imam cerku od 3 godine vec 10 meseci ima krv u stolici odveli smo je kod lekara rekli su da su hemoroidi prepisali su pantenol mast ali nista nepomaze kako da izlecimo dete?

Bla bla

Odgovori

09.12.2015 19:55

Dragi Gorane,operite joj guzu i kremom namazite posle samo stavite papir na to mesto i takp svaki da posle 5 dana ce se mac verujte mi

Mulavdic Alma

Odgovori

10.02.2016 20:19

Poštovani,imam sina od devet godina i već zadnju godinu stolica mu je nije redovna,zadjni mjeseci čak i prokrvari,strah me je i volila bi da ga ne izlazem neugodnom pregledu,postoji li nešto što će spriječiti krvarenje,zabrinuta majka,hvala vam.

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje