Kako sprečiti nastanak hemoroida uz pomoć kvalitetne ishrane ?

lečenje hemoroidaVeć smo u tekstovima na našem sajtu rekli da su hemoroidi ustvari proširene vene koje se nalaze ispod sluzokože završnog sloja debelog creva i čmara. Da bi  se bolje upoznali sa samom bolešću, kao i da bi bolje razumeli same činjenice o sprečavanju nastanka hemoroida uz pomoć kvalitetne ishrane, trebali bismo se prvo upoznati sa njihovim simptomima i uzrocima nastanka. Kako je o hemoroidima, njihovim simtomima i uzrocima nastanka dosta već pisano na našem sajtu, ovde se nećemo mnogo baviti time već ćemo preporučiti da pročitate tekstove na stranicama Hemoroidi i  Uzroci nastanka i simptomi hemoroida .

 

Prevencija hemoroida uz pomoć ishrane

Sobzirom da je pojava hemoroida dosta vezana za stil života i način ishrane, logično je da se samom ishranom i njenim korigovanjem može učiniti dosta na njihovoj prevenciji. Međutim, ukoliko je genetika uzrok nastanka heoroida, tu promena načina ishrane neće biti od velike pomoći. Ali za one druge slučajeve, može pomoći i to poprilično.

 

Takođe, činjenica je da su riziku nastanka hemoroida više od drugih izložene trudnice, kao i gojazne i neaktvne osobe, što doprinosi značaju ishrane u  sprečavanju njihovog nastanka.

 

Kako se hraniti u cilju prevencije hemoroida ?

  • Smanjiti višak kilograma
  • Uzimati što više zdrave hrane sa izobiljem namirnica sa celim zrnevljem
  • Hraniti se uravnoteženo sa mnogo vlakana
  • Piti što više tečnosti radi razmekšavanja stolice
  • Smanjiti unos alkohola i pojačati fizičku aktivnost
  • Ne unostiti masnu, ljutu i začinjenu hranu
  • Jesti što više svežeg voća i povrća
  • Jesti što više koštunjavih plodova, semenki i žitarica koja sadrže vlakna
  • U cilju ubrzanja krvotoka i smanjenja krvnog pritiska poželjno je vežbati bar dva do tri puta dnevno

 

Ovde smo naveli neke od principa kojih se treba pridržavati u cilju prevencije nstanka hemoroidalne bolesti. Ukoliko ipak dođe do njihovog nastanka, neophodno je obratiti se lekaru i zatražiti lekarsku stručnu pomoć, a o načinima njohovog lečenja više možete pročitati u odeljku sajta Lečenje hemoroida .

Komentari (0)

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje