Hemoroidi

Šta su to hemoroidi ?

 

Hemoroidi ili šuljevi su proširene vene koje se nalaze ispod sluzokože završnog dela debelog creva i čmara. Oni su otečeni krvni sudovi koji su prošireni pod pritiskom. Hemoroidi izgledaju kao izbočenja, odnosno kao čvorići, i u zavisnosti od uznapredovalosti i stadijuma bolesti mogu biti različite veličine.

 

Spoj arterija i vena u završnom delu debelog creva je direktan, odnosno spoj se vrši preko šantova čime krv iz arterija hemoroida prelazi u vene hemoroida. U slučajevima kada je taj spoj stalno otvoren ( što je slučaj kod bolesti hemoroida ) dolazi do povećanja protoka krvi, što za posledicu ima proširenje hemoroidalnih vena i samo uvećanje hemoroidalnih čvorova, tj. hemoroida.

Još u antičko vreme Hipokrat je lečio hemoroide, ali se oni zbog modernog načina života smatraju savremenom bolešću. Neke pretpostavke govore da preko 50% osoba iznad 30 godina života ima neka negativna iskustva sa hemoroidima, i da je broj osoba sa simptomima hemoroidalne bolesti u stalnom porastu.

 

Hemoroidi i njihova uloga u organizmu

 

Sami hemoroidi ne predstavljaju uvek bolest, oni su bolest samo kada daju simptome, dok inače predstavljaju normalnu strukturu sa svojom funkcijom. Njihova osnovna funkcija jeste očuvanje kontinencije, tj. zadržavanje gasova i tečne stolice. Druga funkcija je da štite gornji deo analnog ( čmarnog ) kanala od mehaničkih povreda.

 

 

Spoljašnji i unutrašnji hemoroidi

 

 

Hemoroidi mogu biti spoljašnji i unutrašnji. Granicu izmedju njih čini takozvana zupčasta linija koja se nalazi na 1,5-2 cm od analne ivice. Unutrašnji hemoroidi se nalaze iznad ove linije. Spoljašnji hemoroidi se nalaze ispod zupčaste linije, u analnom kanalu, ispod tanke analne kože koja je bogata nervnim završecima.

 

Unutrašnji hemoroidi

 

Možemo slobodno reći da su unutrašnji hemoroidi najčešći razlog svežeg krvarenja iz anusa, ali, uvek treba razmotriti i druge bolesti koje se manifestuju krvarenjem. Tu treba pre svega misliti na maligne bolesti anorektuma (završnog dela debelog creva).  Iz tog razloga, kod svih bolesnika sa ¨ hemoroidalnom bolešću¨ i hemoroidalnim tegobama, potrebno je da se uradi digitorektalni pregled i rektoskopija (endoskopski pregled), a kod onih starijih od 50 godina i kolonoskopija (endoskopski pregled debelog creva aparatom sa optikom).

 

Priprema za kolonoskopiju


Dan pre intervencije

Ne smete unositi hranu, dozvoljen je samo unos tečnosti!
Ujutro u 10h rastvorite 2 kesice Fortransa u 2l vode i piti narednih 2-3h.
Tokom celog dana možete unostiti tečnost (bistri sokovi, supe bez testenine, čaj, voda)

Oko 18h rastvorite još 2 kesive Fortransa na isti način i lagano popiti.

Dan intervencije

Možete piti vodu, ali prestanite sa unosom tečnosti 4h pre zakazane intervencije.

 

Spoljašnji hemoroidi

 

Spoljašnji hemoroidi su manje važni od unutrašnjih, ali su češći razlog tegoba. Najčešći razlog njihovog nastanka su trudnoća, zatvor, dugo sedenje pri pražnjenju, neodgovarajuća ishrana (suva hrana, začinjena hrana, manji unos žitarica). Najčešći simptom spoljašnjih hemoroida je posledica komplikacije u vidu njihove tromboze. Hemoroidi su  bolni, napeti i vide se plavičasti čvororvi različite veličine ispod kože anoderma. Tromboza najčešće može nastati posle iznenadnog povećanja venskog pritiska (posle podizanja tereta, kašljanja, napinjanja pri pražnjenju, porođaju). Mogu da postoje nezavisno od unutrašnjih hemoroida. 

 

Bolesni hemoroidi treba da se leče

 

Ovde moramo napomenuti na osnovu onoga što je do sada rečeno o hemoroidima, da su hemoroidi bolest kao i svaka druga, i da ih je potrebno pravilno i na vreme lečiti. Ovo pre svega govorimo iz razloga predrasuda, i skrupula u svesti kod ljudi, koji dovode do toga da se pacijent najčešće javlja lekaru kada je bolest uznapredovala.

 

Hemoroidi nisu bauk ni sramota. Hemoroidi su bolest kao i svaka druga.

Poslednje sa bloga

U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne hirurške bolnice „Hirurgija dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Hemoroidi, lečenje hemoroida, operacija hemoroida, THD metod trajnog uklanjanja hemoroida...

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47