Oporavak nakon operacije hemoroida

Brzina oporavka zavisi od metode operacije hemoroida

 

lečenje hemoroidaPeriod oporavka nakon operacije hemoroida zavisi od invazivnosti primenjene operativne metode. Klasična operacija hemoroida je invazivna metoda. Izvodi se u opštoj anesteziji. Oporavak je jako dug. Zarastanje rana traje od četri do šest nedelja. Bolovi su prilično jaki. Tri nedelje nakon operacije može biti prisutno blago krvarenje. U slučaju da je krvarenje jače neophodno je obratiti se hirurgu koji je operaciju izveo.Za razliku od klasičnog postupka operacije hemoroida, THD operativna metoda se izvodi sa minimalnom invazivnošću. Već nakon dan, dva pacijenti se vraćaju kući i mogu obavljati svoje svakodnevne aktivnosti. Tokom operacije THD metodom primenjuje se lokalna anestezija, pa je i iz tog razloga oporavak kraći nego kod klasične operacije. Hemoroidi se ne uklanjaju hiruški, tkivo u okolini hemoroida se ne oštećuje, pa su i bolovi svedeni na minimum. Ukoliko je bol nakon operacije nešto jači problem se rešava analgeticima. Pri THD operaciji koristi se konac koji se resorbuje u periodu od dve nedelje. Mesec dana nakon operacije potrebno je izbegavati teške fizičke poslove i intenzivne sportske aktivnosti.

 

Korigujte ishranu nakon operacije hemoroida

 

Izmena režima ishrane nakon operacije hemoroida je nezaobilazna. Neophadno je izegavati namirnice koje mogu dovesti do otežane defekacije. Jako je bitno nakon operacije uspostaviti redovnu i meku stolicu. Sredam dana nakon operacije preporučuje se konzumiranje samo kašaste, nezačinjene hrane.

Potrebno je pojačati unos tečnosti i namirnica bogatih biljnim vlaknima kao što su sveže voće, povrće, koštunjavo voće, semenke i cela žrna žitarica. Ljutu, masnu, jako začinjenu hranu, kafu, alkohol i gazirane napitke treba izbaciti iz ishrane ili njihovu konzumaciju svesti na minimum.


Komentari (3)

lgor

Odgovori

25.08.2015 05:34

Koja je cena operativnog zahvata THD metodom

almira tatlic

Odgovori

25.08.2015 05:35

Molim vas cijenu koštanja operativnog zahvata THD metodom i koji je način ugovaranja termina za operaciju.Pozdrav.

Zorica

Odgovori

04.04.2016 09:09

Pre tri dana sam operisala hemoroide IV stepena. Vrlo je bolno i prisutno je krvarenje, ali sve je bolje od muka koje su prisutne sa hemoroidima koji su napolje.

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje