Hemoroidi – čest problem u trudnoći

Šta su hemoroidi ?

lečenje hemoroida

 

 

 

Šuljevi ili hemoroidi su  prošireni krvni sudovi u rektumu i na anusu. Do proširenja dolazi kada oslabe venski zalisci, jer se krv ne pumpa kako treba, pa zidovi vena pod pritiskom slabe i šire se. Pojavljuju se venski jastučići na anusu. Prate ih peckanje, svrab, bol i krvarenje.

 

 

 

Uzroci zbog kojih nastaju hemoroidi u trudnoći

 

Najčešći uzrok pojave hemoroida u trudnoći je pritisak koji materica stvara na vene u karličnom području. Usled toga dolazi do težeg pražnjenja krvi, venski zidovi slabe i dolazi do njihovog širenja.

U toku trudnoće progesteron se intenzivnije luči nego inače. Za ovaj hormon je dokazano da krvne sudove čini slabijim, njihove zidove opuštenijim što za posledicu ima širenje vena i nastanak hemoroida.

Zatvor je takođe jedan od problema u trudnoći. Naprezanje prilikom defekacije uzrokuje pojavu hemoroida.

 

Kako se mogu preduprediti i ublažiti hemoroidi u trudnoći?

 

Pravilnom ishranom se mogu preduprediti i ublažiti simptomi nastanka hemoroida. Sveže voće i povrće su neizostavni u ishrani trudnica. Njihovim konzumiranjem u dovoljnoj količini obezbediće se biljna vlakna koja će regulisati stolicu i otkloniti jedan od uzroka pojave hemoroida. Poželjno je u ishranu uvrstiti proizvode sa celim zrnima žitarica. Neophodno je unositi tečnost u što većim količinama. Preporučuje se izbegavanje masne, ljute i kisele hrane.

Fizička aktivnost utiče na elastičnost krvnih sudova. U trudnoći je preporučljivo raditi Kegelove vežbe kojima se poboljšava cirkulacija. Pri odmaranju treba ležati na levoj strani tela jer je tada najmanji pritisak na rektalnu venu.

 

O higijeni se posebno mora voditi računa. Obavezno je pranje nakon svake defekacije, a poželjno je i privijanje obloga na bazi čaja od kamilice i hajdučke trave. 

Komentari (0)

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje