THD - trajno rešenje za hemoroide

Viva 01.01.2011.

 

Šta su to hemoroidi ?

S obzirom na to da se THD metodom ne uklanja tkovo, anatomija anusa i deo oko hemoroida ostaju očuvani i bez eventualnih bolova i neprijatnostti

 

- Hemoroidi su proširene vene ipod sluzokože završnog dela debelog creva i anusa, i izgledaju kao izbočenja tj. čvorovi koji u zavisnosti od stadijuma bolesti mogu biti različite veličine.U završnom delu debelog creva spoj arterija i vena je direktan, preko tzv. šantova, tako da se vene hemoroida pune direktno iz hemoroidalnih aretrija. Ako su ti šantovi stalno otvoreni, kao što je slučaj kod hemoroidalne bolesti, dolazi do povećanog protoka krvi kroz hemoroidalne vene, do proširenja vena i uvećanja hemoroidalnih čvorova, tj. hemoroida - kaže dr Miroljub Drašković.

 

 

 

Hemoroidi - komplikacije i problemi

Hemoroidi se češće pojavljuju u određenim stanjima, kao što su trudnoća i gojaznost, a određenu ulogu igra i nasleđe, odnosno genetska slabost zidova vena. Na učestalost oboljevanja utiču i neadekvatna ishrana, problemi sa varenjem, ekstremni napori. Osnovne tegobe koje prate ovo oboljenje su krvarenje, bol i tormboza.

 

- Najčešće su problemi vezani sa krvarenjem, koja mogu biti toliko intezivna da ugrožavaju život. Upravo obilna krvarenja pacijenta dovode lekaru. U slučaju tromboze, glavni simptom je bol - kaže dr Drašković, i naglašava da je najbolja prevencija hemoroidalne bolesti ishrana bogata namirnicama sa celim zrnevljem i celulozom, kao i unos dovoljne količine tečnosti i redovna fizička aktivnost.

 

Lečenje hemoroida

Većina pacijenata lekaru se obraćau poodmaklom stadijumu bolesti, jer su za ovo oboljenje u našoj sredini još uvek vezani stid i ustručavanje. Što se terapijskih opcija tiče, na raspolaganju su lekovi, masti, sklerozantna terapija i različite hirurške procedure. Pored klasične hirurške metode uklanjanja hemoroida,  koja podrazumeva preparisanje i odstranjenje hemoroidalnih čvorova i podvezivanje arterija, danas postoji i tzv. THD metoda za trajno rešavanje hemoroida.

 

- Za razliku od drugih hirurških metoda lečenja u THD proceduri se neposredno deluje na uzrok nastanka hemoroida: podvezuje se arterija koja preko arterijsko - venskog šanta direktno puni hemoroidalne vene. Ovom procedurom problem se rešava uzročno i trajno, tako da posle intervencije dolazi do drastičnog smanjenja pritiska u hemoroidalnim venama, hemoroidi splasnu i polako se "sasuše" - navodi dr Drašković i napominje da je upravo zbog trajnog rešavanja problema THD metoda lečenja hemoroida na Zapadu uzeta kao standard.

 

Prednosti THD metode lečenja hemoroida

Prednosti THD metode lečenja hemoroida ogledaju se i u manjem stepenu komplikacija u odnosu na klasičnu hiruršku tehniku, olakšani oporavak i izbegavanje opšte anestezije. THD procedura se naime radi pod lokalnom anestezijom. Za primenu ove tehnike neophodna je specijalna oprema:

 

- Postoji specijalno konstruisan anoskop sa hladnim svetlom i ugrađenom dopler sondom koja omogućuje precizno lociranje hemoroidalnih aretrija koje pune šantove. Kada hirurg zatvori sve šantove,  a njih je ukupno šest, problem je rešen, najčešće zauvek.

Komentari (0)

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje