Trajno rešenje za hemoroide

Blic 01.08.2010.

 

Šta su to hemoroidi

hemoroidi

 

Kako objašnjava dr Miroljub Drašković, hemoroidi su proširene vene ispod sluzokože završnog dela debelog creva i čmara i izgledaju kao izbočenja, odnosno čvorovi koji u zavisnosti od faze bolesti mogu da budu različite veličine. U zavisnosti od veličine, oni se klasifikuju od prvog do četvrtog stepena, a prema stadijumima se i leče.

 

Lečenje hemoroida

Lečenje hemoroida može da bude lekovima i mastima, ubrizgavanjem odgovarajućih rastvora koji saniraju upalu vena, sa njenim kasnijim povlačenjem ( sklerozantna terapija ), zatim postavljanjem ligatura ispod proširenih vena, a u ozbiljnijim slučajevima se primenjuje i hirurško lečenje.

 

Operacija hemoroida THD metodom

Za razliku od drugih hirurških metoda, u THD proceduri se podvezuje arterija koja direktno puni hemoroidalne vene. Na taj način simptomi bolesti nestaju. Zapravo, kod THD procedure problem rešavamo trajno, tako da posle ove intervencije dolazi do drastičnog smanjenja pritiska u hemoroidalnim venama, hemoroidi splasnu i polako se "sasuše" - objašnjava dr Drašković.

Upravo zato, dodaje on, THD metoda je u razvijenijim zemljama postala standard i u potpunosti je potisnula klasičnu hiruršku metodu rešavanja hemoroida. Kod klasične metode postoji određeni stepen komplikacija, kao što je otežan oporavak koji može da traje danima, pa i nedeljama. Takođe, klasična hirurška metoda se radi u opštoj anesteziji, dok se THD izvodi u lokalnoj anesteziji.

 

Tok operacije hemoroida THD metodom

THD metoda je minimalno invazivna, nema hirurškog uklanjanja hemoroida. U pitanju je specijalno konstruisan anoskop sa hladnim svetlom i ugrađenom dopler sondom koja je povezana sa THD aparatom. Uz pomoć doplera, hirurg locira hemoroidalnu arteriju koja puni šant krvlju, a potom se specijalnim sistemom vodilica podvezuje. Ukupno ima šest arterija koje treba pronaći. Kada hirurg zatvori sve šantove, problem je rešen, i to najčešće zauvek. Pošto nema uklanjanja tkiva, anatomija čmara i tkivo oko hemoroida ostaje očuvana i bez kasnijih bolova, neugodnosti i neprijatnosti. Pacijenti već posle 24 do 48 sati mogu da se vrate svojim svakodnevnim aktivnostima - kaže dr Drašković.

 


Zabranjeno ljuto i masno

Pored genetike i preterana gojaznost može da bude razlog za nastajanje hemoroida. Neredovna i neadekvatna ishrana, problemi sa varenjem, ekstremni napori takođe dovode do učestalijeg nastanka bolesti. Hemoroidi se često dobijaju u trudnoći, jer pritisak materice povećava otpor oticanju krvi iz hemoroidalnih vena. Unošenje namirnica bogatih celulozom i dosta tečnosti najčešće su osnova prevencije, kao i kontrole hemoroidalne bolesti ako je problem već prisutan. Redovna fizička aktivnost i izbalansirana ishrana koja isključuje prekomeran unos alkohola, prženih, masnih ili ljutih namirnica takođe sprečavaju nastanak bolesti.


 

Posledice nelečenja hemoroida

Najčešći problemi vezani za hemoroide su bol i krvarenje. Od intezivnih kada i život može da bude ugrožen, do sitnih, dugotrajnih krvarenja na koje se ne obraća pažnje, a koje mogu da dovedu do teških oblika anemije.

 

Kako kaže naš sagovornik, u većini slučajeva pacijenti se javljaju lekaru tek kada simptomi uznapreduju, bilo da se radi o krvarenju ili bolu. Problem je to što još uvek u svesti naroda postoji neka vrsta stida ili straha da se za problem sa hemoroidima potraži pomoć lekara bez ustručavanja.

 

Doktor Drašković je siguran da će THD metoda ohrabriti više ljudi da se ozbiljnije posvete rešavanju ovog problema za koji sada postoji bezbolno i trajno rešenje.

 

Sve o THD metodu operacije hemoroida možete pronaći u odeljku sajta: Operacija hemoroida THD metodom.

Komentari (0)

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje